CIP EventsImmerse Yourself in Turkish Local Culture
Go beyond the ordinary and become a true traveler!
Discover The Artist Within!
Choose the topic that interests you the most!


Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Çikolatanın Yerli Tarihi

January 31, 2015 @ 18:30 - 20:00

Çikolatanın Yerli Tarihi

 

“Ekmek değil, su değil, çikolatayı bu kadar istenilen hale getiren şey nedir? Orhan Kemal’in yoklukta yarışan çocuk kahramanlarının en yoksuluna, yere atılmış çikolata kabının içindeki parçaları ötede bir sokakta, utana sıkıla, gizli saklı yediren arzunun kaynağı nedir? Bilgiler, algılar, inançlar ve tecrübelerden oluşan bu muazzam birikim karşısında bir tarih araştırması çikolatanın bu noktaya nasıl geldiğine dair, çikolatanın anlamlarına dair yeni neler söyleyebilir?”

ÇUKULATA, ÇİKOLATANIN YERLİ TARİHİ

C.I.P. Kültürel Etkileşimler Noktası’nda en tatlı sohbet: Çukulata, Çikolatanın Yerli Tarihi kitabının yazarı, tarihçi ve turist rehberi Saadet Özen, çikolatanın Osmanlı döneminden bugüne nasıl geldiğini anlatıyor, aynı zamanda kitabını imzalıyor.

Pek az gıda günlük hayatımızda çikolata kadar yaygındır ve onun kadar büyük bir itibara sahiptir. O kadar ki çikolatanın olmadığı ya da farklı olduğu zamanları hayal etmek bile zordur. Oysa çikolata bugüne, toplumla birlikte sürekli değişerek gelmiştir: Önceleri sıvı halde tüketilirken, ancak yirminci yüzyıl başında tablet haline gelmiş, hatta bir dönem eczanelerde ilaç olarak satılmıştır. Çikolatanın tarihi beslenme alışkanlıklarımızdan sağlığa bakışımıza, zevklerimizdeki dönüşümlerden reklâmların etkisine, pek çok konuda bize ipuçları verir. Belki de en önemlisi, geçmişin ismini bilmediğimiz kahramanlarının, sıradan insanların şaşırtıcı hikâyelerine bizi bir adım yaklaştırır. Saadet Özen işte bu serüveni zengin bir görsel malzeme eşliğinde C.I.P. dostlarıyla paylaşacak.

Saadet Özen’in kaleme aldığı Çukulata, Çikolatanın Yerli Tarihi, Nestlé’nin desteğiyle Ekim 2014’te Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık tarafından yayınlandı. Basında geniş yer bulan kitap, Dünya Kitap Dergisi’nin “2014 Yılının En İyi Gastronomi Kitabı” ödülüne layık görüldü.

Sohbet Saadet Özen’den, çikolatalar Nestlé’den, C.I.P.’de!

C.I.P. Kültürel Etkileşimler Noktası’nın konferans salonunda, 31 Ocak 2015’te, saat 18.00’de başlayacak olan sohbet yaklaşık bir saat sürecek. Osmanlı ve Cumhuriyet dönemine ait, yerli ve yabancı arşivlerden gelen çikolatayla ilgili belge, reklâm ve fotoğrafların zenginleştireceği konuşmanın ardından isteyenler kitaplarını da imzalatabilecek. Kitabın destekçisi olan Nestlé de katılımcılara çikolata ikramında bulunacak.

Saadet Özen hakkında…

Saadet Özen Notre Dame de Sion Fransız Kız Lisesi’ni bitirdikten sonra İstanbul Üniversitesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü’nde öğrenim gördü. Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümü’nde yüksek lisans yaptı, halen aynı bölümde “II. Abdülhamid Dönemi Görsel Politikaları” üzerine doktora tezine devam ediyor. Uzunca bir süre Can Yayınları’nda editörlük yaptı. Fernando Pessoa, Jose Saramago, Amin Maalouf, Romain Gary, Paulo Coelho gibi yazarlardan altmışın üzerinde kitabı Türkçe’ye çevirdi. 2006 yılında Yapı Kredi Yayınları tarafından “Notre Dame de Sion: 150 Yılın Tanığı” başlıklı incelemesi yayınlandı. Fransızca, İngilizce, İspanyolca dillerinde ülkesel turist rehberliği kokartına sahip olan Saadet Özen, halen belgesel film alanında çalışıyor, sergi küratörlüğü yapıyor ve çevirilere devam ediyor.

Yer: C.I.P Kültürel Etkileşimler Noktası
Tarih: 31 Ocak 2015
Saat: 18:00
Adres: Taksim-Sıraselviler Cad. Soğancı Sk. No:3 Kat:3 Cihangir
Yol tarifi: Taksim’den Sıraselviler Caddesine gireceksiniz, Taksim İlk Yardım Hastanesi’nin karşısındaki sokak Soğancı sokaktır. (IRO’nun eski yeri, Bilsak Binası)

Rezervasyon:
Etkinlik ücretsizdir, kısıtlı kontenjandan ötürü rezervasyon yapmanız gerekmektedir.
1-Rezervasyon için bu sayfanın altında “Ticket” yazan bölümde kişi sayısını girerek “add to cart” tuşuna basınız.
2-“Proceed to check out” tuşunu tıkladığınızda rezervasyonunuzu yapabileceksiniz.
3-Sorulan soruları yanıtlamanız ve “place order” tuşunu tıklayarak işlemi tamamlamanız gerekmektedir.

Fotoğraflar:

Details

Date:
January 31, 2015
Time:
18:30 - 20:00

Organizer

C.I.P Cultural Interactions Point
Phone:
+90 212 249 3670
Email:
info@cipevents.com
Website:
www.cipevents.com

Venue

C.I.P. Cultural Interactions Point
Cihangir Mah. Soğanci Sk. No:3/3 Beyoğlu
Istanbul, 34433 Türkiye
+ Google Map
Phone:
+90 212-249 3670
Website:
https://www.cipevents.com